ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΡΟΡΩΣΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Το 1959 ο Κυπριακός λαός, μετά από ένα απελευθερωτικό αγώνα που διάρκησε 4 χρόνια, αποκτά την ανεξαρτησία του. Κατά τη διάρκεια της πάλης για ελευθερία, είδε τις χώρες της πρώην Σοβ. ΄Ενωσης, με επί κεφαλής τη Ρωσία να είναι στο πλευρό του και να υποστηρίζουν τον αγώνα του, με κάθε δυνατό για κείνη την εποχή τρόπο. Όταν το 1960 η Κύπρος γίνεται και επίσημα ανεξάρτητο κράτος, η Σοβ. ΄Ενωση από τις πρώτες χώρες αναγνωρίζει τη νεαρή τότε Κυπριακή Δημοκρατία και πρώτη υποστηρίζει την εισδοχή της στον ΟΗΕ.
Η στάση αυτή συνέτεινε, ώστε τόσο η Ρωσία όσο και όλοι οι άλλοι λαοί της πρώην Σοβ. ΄Ενωσης να αποκτήσουν ακόμη περισσότερη συμπάθεια και φίλους ανάμεσα στον Κυπριακό λαό.
΄Ετσι το 1961, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, από προσωπικότητες της Επιστήμης, της Τέχνης, της Παιδείας, της Οικονομίας του Πολιτισμού και άλλους τομείς, συγκαλεί ιδρυτική Συνέλευση και ιδρύει τον Κυπροσοβιετικό
Σύνδεσμο Φιλίας και Πολιτιστικών Σχέσεων.
Βασικοί σκοποί του Συνδέσμου είναι:
- Η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο λαών.
- Η καλλιέργεια και ανάπτυξη των πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, πνευματικών, οικονομικών, αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο κρατών.
- Η ανάπτυξη επαφών, φιλικών σχέσεων και συνεργασίες μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών.
- Η διοργάνωση κάθε είδους εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, που εξυπηρετούν τους σκοπούς της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δυο λαών.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, τα στελέχη και μέλη του Συνδέσμου, δραστηριοποιήθηκαν και υλοποίησαν με μεγάλη επιτυχία τους στόχους που έθεσαν.
Με την ίδρυση του Συνδέσμου αρχίζουν αμέσως οι πρώτες επαφές και επισκέψεις.
Αρχές του 1962 η Κύπρος υποδέχεται τον Πρώτο Κοσμοναύτη στον Κόσμο Γιούρι Καγκάριν και ο Κυπριακός λαός του επιφυλάσσει θερμή υποδοχή σε όλες τις πόλεις.
Στα επόμενα χρόνια και με πρόσκληση του Συνδέσμου επισκέφθηκε την Κύπρο και η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, ως Πρόεδρος των Συνδέσμου Φιλίας της Ρωσίας με ξένες χώρες.
Το 1962 ιδρύεται και η Σχολή Ρωσικής γλώσσας.
Με την αποφοίτηση από τη Σχολή των πρώτων μαθητών εξασφαλίζονται από το Σύνδεσμο και οι πρώτες υποτροφίες για σπουδές σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Σοβ. ΄Ενωσης. Σε λίγα χρόνια εκατοντάδες φοιτητές θα εξασφαλίσουν υποτροφίες μέσων του Συνδέσμου.
Το τέλος του 1963 σημαδεύεται στην Κύπρο από την Τουρκική ανταρσία και τις διακοινοτικές ταραχές που ακολούθησαν και το καλοκαίρι του 1964 η Κύπρος δέχεται την από αέρα επίθεση της Τουρκίας. Οι λαοί της Σοβ. ΄Ενωσης, με επικεφαλής τη Ρωσία και πάλι δείχνουν με κάθε τρόπο τη συμπαράσταση τους προς τη χώρα μας.
Την υποστήριξη αυτή που εκτίμησε όλος ο Κυπριακός λαός, εξήρε επανειλημμένα, με κάθε ευκαιρία ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
Το 1964 διοργανώνεται και το Α΄ Συνέδριο του Κυπροσοβιετικού Συνδέσμου. Φθάνει στην Κύπρο αντιπροσωπεία του Σοβιετοκυπριακού Συνδέσμου Φιλίας και Πολιτιστικών Σχέσεων, μεταξύ της οποίας είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, που συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και επανεγκαθίστανται μετά από αιώνες οι σχέσεις μεταξύ των δυο Ορθόδοξων εκκλησιών.
Το 1965 υπογράφεται η πρώτη Συμφωνία Πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Κυπροσοβιετικού και Σοβιετοκυπριακού Συνδέσμου. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει ο διάσημος Ρώσος συγγραφέας Μπορίς Πολεβοϊ.
Επίσης τον ίδιο χρόνο αναχωρεί για τη Ρωσία η πρώτη τουριστική ομάδα από την Κύπρο που οργάνωσε ο Κυπροσοβιετικός και που άνοιξε το δρόμο για την ανταλλαγή τουριστών μεταξύ των δυο χωρών.
Από τότε ο Σύνδεσμος διοργάνωσε δεκάδες παρόμοιες εκδρομές με μεγάλη επιτυχία, βοηθώντας την αλληλογνωριμία των δύο λαών.
Το 1967 διοργανώνεται το Β΄ Συνέδριο του Κυπροσοβιετικού και στα χρόνια που ακολουθούν ο Σύνδεσμος αναπτύσσει ακόμη πιο έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς, μέχρι και το Γ΄ Συνέδριο του που διοργανώνεται το 1971.
Τον ίδιο χρόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επισκέπτεται τη Σοβιετική ΄Ενωση και λαός της φίλης χώρας του επιφυλάσσει θερμή υποδοχή.
Το 1974 ήταν χρόνος δίσεκτος για τον τόπο μας: Πραξικόπημα, Τουρκική Εισβολή, Προσφυγιά, νεκροί, αγνοούμενοι. Ο Σοβιετικός λαός και πάλι εκφράζει ποικιλόμορφα τη βοήθεια και αλληλεγγύη του προς το δοκιμαζόμενο λαό της Κύπρου και κερδίζει ακόμη περισσότερο την εκτίμηση του Κυπριακού λαού.
Τον ίδιο χρόνο πραγματοποιήθηκε και το Δ΄ Συνέδριο και ακολούθησαν το 1977 το Ε΄, το 1981 το ΣΤ΄ και το 1986 το Ζ΄ και τελευταίο Συνέδριο του Κυπροσοβιετικού.
Το 1977 και το 1982 για 10 χρόνια Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο Σπύρος Κυπριανού, επί της Προεδρίας του οποίου συνεχίστηκαν και αναπτύχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Ο Κυπροσοβιετικός Σύνδεσμος βοήθησε με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη των σχέσεων αυτών. Βοήθησε επίσης την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο εκκλησιών. Σε κάθε σχεδόν αντιπροσωπεία του αντίστοιχου αδελφού Σοβιετοκυπριακού Συνδέσμου στην Κύπρο, συμπεριλαμβάνοντα και στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας. Ιδιαίτερα τονίζεται η επίσκεψη του Πατριάρχη Ποιμένα στην Κύπρο το 1978.
Μαζί με τον αντίστοιχο Σοβιετοκυπριακό Σύνδεσμο Φιλίας και Πολιτιστικών Σχέσεων στη Μόσχα και το Σοβιετικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία διοργανώνει σε όλη την Κύπρο εκατοντάδες καλλιτεχνικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γραμματοσήμων, βιβλίων, φεστιβάλ ταινιών και άλλες εκδηλώσεις. Διάσημοι σολίστες του Μπολσόι, όπως η Τιμοφέγιεβα και ο Λιέπα πέρασαν από την Κύπρο χάρη στη συνεργασία των δυο Συνδέσμων.
Επίσης οι δύο Σύνδεσμοι γιορτάζουν κάθε χρόνο στην Κύπρο και Μόσχα παράλληλα τις εθνικές επετείους των δύο χωρών.
Διοργανώνονται συμπόσια για την Ειρήνη και τον αφοπλισμό,
Γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου, Αστροναυτικής κ.α.
Παράλληλα οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Σοβ. ΄Ενωσης αναπτύσσονται ραγδαία και σε κρατικό επίπεδο.
Υπογράφονται συμφωνίες για Πολιτιστική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, στην υλοποίηση των οποίων συμβάλει σημαντικά ο Σύνδεσμος.
Αναπτύσσονται οι διμερείς σχέσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς: Πολιτιστικός, Οικονομικός, Επιστημονικός κ.α.
Αργότερα, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας Γ. Βασιλείου, όπως επίσης και όταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Τάσσος Παπαδόπουλος οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και κρατών συνεχίζουν να είναι άριστες. Ιδιαίτερα όμως μεγάλες διαστάσεις στις σχέσεις των δυο χωρών αναπτύχθηκαν επί Προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια και συνεχίστηκαν και επί Προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη.
΄Ολοι οι Πρόεδροι ανεξαίρετα, εκτιμούν τη θετική δουλειά που αναπτύσσει ο Σύνδεσμος μας και τη συμβολή του στην ανάπτυξη των σχέσεων αυτών και πάντοτε υποδέχονται τις αντιπροσωπείες που έρχονται στην Κύπρο με πρόσκληση του Κυπρορωσικού Συνδέσμου.
Στη συνέχεια, σε κρατικό επίπεδο οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών αναπτύσσονται ακόμη περισσότερο. Υπογράφονται πάρα πολλές διακρατικές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων η κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων, η αποφυγή της διπλής φορολογίας και η εγγύηση των επενδύσεων από τη μια χώρα στην άλλη, συμφωνίες που ανοίγουν νέους ορίζοντες στις σχέσεις των δυο χωρών.
Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες καταφθάνουν κάθε χρόνο στον τόπο μας και χιλιάδες ρωσικές υπεράκτιες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και επενδύουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Ταυτόχρονα από την Κύπρο πραγματοποιούνται στη Ρωσία κάθε χρόνο επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Σύνδεσμος εκδήλωσε έμπρακτα την υποστήριξη του στην ίδρυση αντίστοιχου Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου που ιδρύθηκε στα πλαίσια του ΚΕΒΕ και αποσκοπεί στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Σύνδεσμος μας συμμετέχει ex oficcio με τον εκάστοτε Πρόεδρο του, όπως και ο εκάστοτε Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Οι δυο Σύνδεσμοι αναπτύσουν κοινές δραστηριότητες, κυριότερες των οποίων είναι το Οικονομικό Φόρουμ Κύπρου Ρωσίας.
Ο Κυπρορωσικός Σύνδεσμος, αντλώντας πείρα από την ίδρυση του Κυπροσοβιετικού Συνδέσμου μέχρι σήμερα και προσαρμόζοντας τη δουλειά του στις σημερινές δραστηριότητες, τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κύπρο, φιλοδοξεί να συνεχίσει την προσφορά του, για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Αυτό θα αποφέρει περισσότερο όφελος, ιδιαίτερα για τον τόπο μας.
Ο Κυπρορωσικός Σύνδεσμος Φιλίας και Πολιτιστικών Σχέσεων είναι ανοιχτός για όσους πιστεύουν στους σκοπούς του και ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.